Gecertificeerde opleiding Psychobiografische Zorgmethodiek

Bijna elke zorginstelling doet op de één of andere manier “iets” aan CRKBO gecertificeerdbelevingsgerichte zorg. En daarmee is ook meteen het grootste probleem duidelijk: het ontbreken van een bewezen methodiek. Een methode die eenvoudig is uit te leggen, die kwaliteit waarborgt en die vooral leuk is om te doen. Leuk voor cliënt én medewerker omdat ze beiden merken dat ze er beter van worden. Die weer ruimte geeft voor professionaliteit en persoonlijke betrokkenheid.

Aanmelden_Psychobiografische_Zorgmethodiek_Bohm_De-Mensch

 

 

 

 

 

Wat leer je in de opleiding Psychobiografische Zorgmethodiek?

De opleiding Psychobiografische Zorgmethodiek bestaat uit twee delen: Basis 1 en Basis 2. Je leert wat mensen in hun dementie beweegt, emotioneel en fysiek. Je leert om per individu een heldere analyse te maken van hun behoeften en daarop hun activiteiten, de zorg en de omgeving aan te passen. Die behoeften zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op hun verleden, waarin hun persoonlijkheid is ontwikkeld. Vandaar dat we veel belang hechten aan het in kaart brengen van dat persoonlijke en emotionele verleden: de psycho-biografie. Je leert de niveaus waarop zij communiceren en de emotionele behoefte die daarbij hoort. Met deze kennis kun je op een veel directer en persoonlijker manier met de cliënt communiceren omdat jullie elkaar beter zullen begrijpen. Böhm-zorg is gericht op zelfredzaamheid. We zeggen wel eens: de Böhm-methodiek gaat uit van zorg met de handen op de rug.

Nadat je de opleiding Psychobiografische Zorgmethodiek succesvol hebt afgerond kun je onbegrepen gedrag helpen voorkomen. Als onbegrepen gedrag zich dan toch eens voordoet ben je na deze opleiding veel beter in staat om het gedrag te verklaren en op zoek te gaan naar de oorzaak en een methodische behandeling. Niet door medicijnen te geven of iemands vrijheid te beperken, maar door de oorzaak weg te nemen waarna het gedrag zich meestal weer normaliseert. Die oorzaak neem je weg door de juiste prikkels aan te bieden die mensen tot een activiteit aanzet die hun persoonlijke behoefte helpt vervullen. Zo’n activiteit noemen we een impuls, omdat de activiteit niet het doel is, maar slechts een middel om tot het gevoel te komen dat vandaag een zinvolle dag was, die voldoening gaf.

Wat als je al een ander zorgmodel toepast?

De methode Böhm onderscheidt zich ten opzichte van vele toegepaste modellen zoals belevingsgerichte zorg, dementia care mapping, het maeutisch model, nieuwe hersenkunde en andere zorgmodellen. Als jij of jouw organisatie een van deze modellen toepast, is er goed nieuws. Je kunt namelijk veel van deze modellen blijven toepassen na deze opleiding. Je zult merken dat je vanuit jouw kennis van de Böhm Psychobiografische Zorgmethodiek beter in staat bent om te bepalen wélke interventie of activiteit passend is om je cliënt te ondersteunen in zijn of haar persoonlijke behoefte.

MBO niveau 1, 2 of 3

De opleiding vraagt een MBO niveau 1, 2 of 3, door scholing, werk of ervaring. Na de opleiding kun je de inzichten die je hebt geleerd op je eigen niveau toepassen. Verzorgenden niveau 1 en 2, helpenden en AB-ers zullen de kennis vooral inzetten om de dagelijkse zorg te verbeteren en de zorgdoelen te begrijpen en activiteiten gerichter te kunnen ondersteunen en rapporteren. Verzorgenden niveau 3, EVV-ers en verpleegkundigen zullen de kennis en vaardigheden methodisch inzetten om intakes te doen, zorgplannen te maken en te evalueren. Bij alle varianten wordt een internationaal certificaat van de moederorganisatie ENPP-Böhm verstrekt, alsmede accreditatie in het kwaliteitsregister van V&VN.
Voor vrijwilligers en mantelzorgers zijn ook verkorte cursussen en instructies beschikbaar. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Basis 1 (digitaal)

  • Aantal lesmodules: 12
  • Studiebelasting: 40 klokuren
  • Studieduur: circa 5 maanden
  • Accreditatiepunten in het kwaliteitsregister van V&VN

Je leert de achtergrond van de methodiek kennen en de bouwstenen van de methodiek begrijpen. Vanuit een eenvoudige emotionele biografie kun je na afronding een logische probleemstelling analyseren en die omzetten naar functionele oplossingen. Je leert tevens de eerste beginselen van het meten van resultaten.

Basis 2 (digitaal)

  • Aantal lesmodules: 12
  • Studiebelasting: 40 klokuren
  • Studieduur: circa 5 maanden
  • Accreditatiepunten in het kwaliteitsregister van V&VN

Je leert alle bouwstenen van de methodiek in de praktijk te gebruiken en zelfstandig een analyse te maken, met een onderbouwde probleemstelling en oplossingsrichtingen die je kunt vertalen naar heldere zorgdoelen in je eigen ECD. Deze zorgdoelen zijn herleidbaar naar de emotionele biografie en daarom controle-proef bij iedere kwaliteitsaudit.

Klassikale opleidingsvorm (analoog)

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een klassikale opleidingsvorm. Een basisopleiding duurt ongeveer een half jaar en wordt gepland in overleg. Er zijn grofweg twee varianten: losse dagdelen van 4 uur of blokken van twee of meer dagdelen. In overleg kan de opleiding ook gegeven worden in de avonden of in het weekend.

  • Studiebelasting: minimaal 80 klassikale uren en 40 praktijkuren
  • Daarnaast werk je een persoonlijke casus uit en krijg je individuele begeleiding bij je casus.
  • De gemiddelde studiebelasting bedraagt ongeveer 6 uur per week.

Mogelijkheden in-company

Het is ook mogelijk om een in-company opleiding te laten verzorgen. Dat kan een digitale opleiding zijn, maar ook een geheel klassikale opleiding of een tussenvorm, een hybride opleiding. Neem contact op voor de mogelijkheden. We praten je graag bij over deze verschillende varianten, de prijzen en het maximale aantal deelnemers bij elke variant.

Studiemateriaal

De leermiddelen zijn bij het cursusgeld inbegrepen en bestaan uit een map met presentaties uit de lessen, aanvullende informatie, papier en pen. Uiteraard ontvang je ook een beschrijving van het examen en het studierooster. Je hoeft zelf geen andere boeken of andere studiematerialen aan te schaffen.

Je dient zelf te zorgen voor een cliënt voor jouw praktijkopdracht. Je docent kan de geschiktheid van deze praktijkcasus met je bespreken. Deze opdracht is namelijk onderdeel van je examen. De docent zal via e-mail met je communiceren over de opleiding en je persoonlijke opdracht. Zowel bij de digitale als de klassikale opleiding.

Studiekosten

De kosten per digitale deelopleiding bedragen €525,-. Dit bedrag is vrijgesteld van btw. Indien je er op voorhand voor kiest om beide deelopleidingen te volgen, dan ontvang je een korting van 10%.

De klassikale opleiding kost € 1390,- en wordt georganiseerd als er voldoende aanmeldingen zijn of incompany. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via info@de-mensch.nl. Ook als je meer informatie wenst, zijn we er voor je.

studiekosten_psychobiografische_zorgmethodiek_digitaal_De-Mensch

 

    

↑ Terug naar de top

Introductiecursus

Bijna elke zorginstelling doet op de één of andere manier “iets” aan belevingsgerichte zorg. En daarmee is ook meteen het grootste probleem duidelijk: het ontbreken van een bewezen methodiek. Een methode die eenvoudig is uit te leggen, die kwaliteit waarborgt en die vooral leuk is om te doen. Leuk voor cliënt én medewerker omdat ze beiden merken dat ze er beter van worden. Onze methode geeft weer ruimte voor professionaliteit en persoonlijke betrokkenheid. Deze introductiecursus biedt je praktische handvaten en een opstapje naar de basisopleiding.

Wat leer je in deze opleiding?

In de introductiecursus psychobiografische zorg maak je kennis met wat mensen in hun dementie beweegt. Je leert om per individu activiteiten, zorg en leefomgeving af te stemmen op hun persoonlijke behoeften. Die behoeften zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op hun verleden, waarin hun persoonlijkheid is ontwikkeld.

Je kent enkele basisbegrippen en kunt gerichter observeren en ondersteunen bij de persoonsgerichte zorg van cliënten.

Je bent in staat opvallend gedrag beter te herkennen en uit te leggen aan de Böhm gecertificeerde kracht, die vervolgens in overleg met jou het zorgplan kan bijstellen. Je begrijpt het nut van individuele activiteiten en impulsen uit het zorgplan en bent in staat deze in de praktijk beter te ondersteunen. Böhm-zorg is gericht op zelfredzaamheid: Zorg met de handen op de rug.

Je kunt onbegrepen gedrag helpen voorkomen. Doordat je beter begrijpt hoe een cliënt zijn omgeving beleeft en welke beleving de cliënt nodig heeft om een zinvolle dag te ervaren.

Als zich onbegrepen gedrag dan toch eens voordoet, bent je na deze opleiding veel beter in staat om een methodische behandeling te ondersteunen. 

Je leert in deze introductiecursus hoe de methode Böhm als geen ander invulling geeft aan belevingsgerichte zorg. Overigens zul je merken dat je veel van jouw huidige kennis kunt blijven toepassen in combinatie met de Böhm-methodiek. 

Niveau, voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding vraagt een MBO aanvangsniveau, door scholing, werk of ervaring. Na de opleiding kun je de inzichten toepassen die je hebt geleerd in je eigen werkzaamheden toepassen. Je zult jouw kennis vooral inzetten om de dagelijkse zorg te verbeteren, de zorgdoelen te begrijpen en activiteiten gerichter te kunnen ondersteunen en rapporteren.

Opleidingsduur en studiebelasting

De introductiecursus neemt 3 sessies van elk 3 uren in beslag.
Per introductiecursus kunnen maximaal 24 deelnemers aanschuiven.
Studiebelasting: 9 klassikale uren.

Studiemateriaal en kosten

De presentatie van de introductiecursus wordt je ter beschikking gesteld om alles nog eens terug te kijken. Introductiecursussen zijn enkel in-company mogelijk. De kosten zijn  1.355,- euro per groep van maximaal 24 kandidaten. Deze introductiecursus is vrij van btw.

Examen en kwalificatie

De introductiecursus kent geen examen. Het is mogelijk voor deze opleiding een V&VN accreditatie van 9 studiepunten te ontvangen bij voldoende aanwezigheid. De prijs voor deze cursus bedraagt dan  1.605,- euro per groep van maximaal 24 kandidaten.

↑ Terug naar de top

Lezingen en workshops

De docenten en adviseurs van De Mensch verzorgen op verzoek lezingen en workshops over het zorgen voor mensen met dementie. Dat doen we in principe vanuit onze psychobiografische zorgmethode. We kunnen een specifiek onderwerp bespreken of een algemene inleiding verzorgen. We passen het niveau van de lezing of workshop aan op het publiek, dus of je nu leek bent of professional: wij garanderen een boeiend programma.

Onderwerpen voor professionals, mantelzorgers en geïnteresseerden:

  • Omgaan met beginnende dementie
  • Zelfredzaam blijven van mensen met dementie
  • Reactivering van mensen met dementie
  • Dementie en het thuisgevoel
  • Onbegrepen gedrag bij dementie
  • Valkuilen voor verzorgers
  • Omgaan met agressie bij dementie
  • Methodisch werken met dementie
  • Dementievriendelijke inrichting van huis of afdeling
  • Dementie in mijn club: tips voor verenigingen met oudere leden
  • Dementie in mijn winkel: tips voor winkeliers met oudere klanten
  • Dementie achter de voordeur: tips voor woningverhuurders

De prijs is afhankelijk van de duur van de lezing, voorbereiding en reiskosten.

Bijvoorbeeld: een bijeenkomst van 1,5 tot 3 uur kost 450,- euro ex. reiskosten. Tot 1,5 uur is de prijs 250,- euro ex. reiskosten. Beide voorbeelden zijn inclusief 1 uur voorbereiding.

Neem vrijblijvend contact op om jouw vraag te bespreken.

↑ Terug naar de top

Adviestraject individueel

Adviseurs en praktijkbegeleiders van De Mensch helpen je graag verder met jouw individuele casus. Of je nu thuis woont en voor je familie advies zoekt, of dat je externe expertise zoekt voor jouw cliënt of bewoner.

Onze experts zijn allemaal geschoold en gecertificeerd onder toezicht van ENPP-Böhm en volgen jaarlijks hun bijscholing. We hebben praktijkbehandelaars voor individuele begeleiding en praktijkadviseurs voor het bijstaan van professionals in geval van onbegrepen gedrag, agressie, apathie, sterke onrust, omkering dag-nachtritme, enzovoorts.

Trajecten kunnen verschillen van een enkel adviesgesprek tot een begeleidingstraject voor een cliënt. We maken vooraf heldere afspraken over de verwachte tijdsduur en de kosten. Uurtarieven variëren van 75,- tot 115,- euro per uur, ex. btw, afhankelijk van de benodigde expertise en tijdsduur. Neem vrijblijvend contact op om jouw vraag te bespreken. Wij kunnen direct expertise inzetten.

↑ Terug naar de top

Implementatie van belevingsgerichte zorg

Naast het opleiden van professionals en informele verzorgers, is De Mensch jouw inhoudelijke partner bij de implementatie van belevingsgerichte zorg. Wij werken vanuit de psychobiografische methode volgens professor Erwin Böhm. Onze experts zijn allemaal geschoold en gecertificeerd als praktijkadviseur, onder toezicht van ENPP-Böhm en volgen jaarlijks aanvullende scholing.

De Mensch heeft ervaring in het begeleiden van organisaties en teams in dagverzorging, thuiszorg en verpleeghuiszorg.

Behalve de opleidingen en instructiecursussen biedt De Mensch begeleiding bij onder meer:

  • Methodisch werken met dementie
  • Dementievriendelijke inrichting van huis of afdeling
  • Bejegening vanuit de beleving van de cliënt of bewoner
  • Zelfredzaam blijven van mensen met dementie
  • Reactivering van mensen met dementie
  • Dementie en het thuisgevoel
  • Onbegrepen gedrag bij dementie
  • Valkuilen voor verzorgers
  • Omgaan met agressie bij dementie

Trajecten kunnen verschillen van een enkel adviesgesprek tot een consultancytraject. We maken vooraf heldere afspraken over de verwachte tijdsduur en de kosten. Uurtarieven variëren van 75,- tot 115,- euro per uur, ex. btw, afhankelijk van de benodigde expertise en tijdsduur. Neem vrijblijvend contact op om jouw vraag te bespreken. Wij kunnen direct expertise inzetten.

↑ Terug naar de top

Certificering

Zodra de meerderheid van de medewerkers in een organisatie (of een afdeling van een organisatie) de basisopleiding heeft gevolgd, kan de organisatie of de afdeling zelf ook in aanmerking komen voor certificering. Daarmee garandeer je aan cliënt en zorgnetwerk dat jouw organisatie geheel volgens de meetbare en controleerbare methodiek van Böhm werkt en dat de cliënt door alle medewerkers op exact dezelfde overeengekomen wijze wordt benaderd.

Indien jouw organisatie ook cliënten aan huis ontvangt, dan moet de organisatie voldoende zijn toegerust om een thuisgevoel of normaliteit uit te kunnen stralen. En in elk geval moet jouw organisatie de overzichtelijke Böhm verslaglegging en zorgplanning voeren, die goed is uit te leggen aan een zorgnetwerk. Deze administratie kan doorgaans uitstekend worden geïntegreerd in je eigen administratie.

Het certificeren gaat aan de hand van een audit onder toezicht van het Duitse ENPP-Böhm kwaliteitsinstituut. De Mensch helpt je graag met de voorbereiding van de audit. Neem dus vrijblijvend contact op om jouw certificeringsvraag te bespreken. Wij kunnen direct expertise inzetten.

↑ Terug naar de top

Maatwerk opleidingen en cursussen

Voor zorginstellingen stelt De Mensch op verzoek speciale opleidingen en cursussen samen.

Neem vrijblijvend contact op om jouw opleidingsvraag te bespreken.

↑ Terug naar de top